Tankar om ångest

May 18, 2015 @ 13:00Categories: TankarTags: ångest, tankar

Eftersom jag under väldigt lång tid lidit av ångest och det haft väldigt stor påverkan på mitt liv så väljer jag att ta upp det tidigt i mitt bloggande. Jag tror att det är väldigt viktigt att prata om svåra och "tabu"-lagda ämnen, framför allt då vi är så många som lider av problem relaterade till psykisk ohälsa. 

Vad som orsakar en persons ångest är nog väldigt individuellt, precis som sättet vi hanterar den på. Vissa drabbas av påtagliga panikattacker, medan andra ständigt trycker undan och förnekar de jobbiga känslorna tills dess att de skyddsmurar man byggt upp plötsligt rasar samman. För vad händer när vi hela tiden förtränger ångesten och dess bakomliggande orsaker? Försvinner den? Nej, den gör ju inte det. För stunden kan det kännas enklast att ignorera sina känslor, men i längden fungerar det inte. Jag har själv rusat på i 180 knyck för att springa rakt in i en bergsvägg. När man väl sprungit in i den där väggen känns det som att man ska drunkna i den svarta ångesten. Det positiva är att man tvingas ta itu med det som tynger en, men jag tror att det är väldigt mycket bättre att reda ut sina känslor innan de överväldigar en. 
Saken är att ångest i sig inte är farligt. När man drabbas av riktigt vidrig ångest kan det kännas som att man ska dö, men man dör inte. Snarare tar man sig ur det starkare än någonsin. Därför är det så viktigt att man vågar fråga sig själv varför man mår dåligt, och göra sitt bästa för att antagligen förbättra situationen eller helt enkelt acceptera det som är. Mer eller mindre alla människor har någon gång lidit av ångest, och det är först när man vågar möta den, och inser att ångesten i sig är ofarlig som man kan bli av med den. Exempelvis, om man har ångest över att man måste prestera bra på sitt arbete, så försvinner ju inte ångesten när man presterar, utan den blir snarare starkare. För att bli fri krävs det att man arbetar med varför man har ångest, och utmanar sig själv med att kanske prestera lite sämre, för att se att man faktiskt överlever. 

 

Ju längre man går med sin ångest, desto större blir den.

 

Det finns så mycket att säga om ångest att det är svårt att få med allt i ett inlägg, så håll utkik efter fler. Snart kommer bland annat ett inlägg om prestationsångest.

Comments (0)